Синът на твореца от Брезнишко Филип Седефчев: Целият му живот беше творчество и работа, надявам се така да остане в паметта на хората

В началото на работна седмица бяха връчени званията “Почетен гражданин на град Перник”. Етнологът Цветана Манова и Атила Седефчев, син на покойния художник Филип Седефчев, получиха символите за почетно гражданство на Перник, предаде пернишкия кабелен телевизионен канал “Струма“.

При получаването на почетното звание синът на покойния творец с родословни корени от Брезнишко Филип Седефчев сподели, че се предвижда реализирането на още една творба на неговия баща. “Нещата така се развиха, че баща ми не доживя да получи този почетен знак. Факт е, че през целия си живот е работил за този град. Има редица реализации, които всеки един жител на града може да види тук.”, каза синът на Филип Седефчев – Атила Седефчев. Той добави, че ако съдбата е благосклонна в Перник ще се реализира още една творба на баща му. “Целият му живот беше творчество и работа. И се надявам така да остане в паметта на хората в този град – със своето творчество и с постиженията, които направи.

Филип Седефчев е роден на 25 септември 1935 година в брезнишкото село Садовик. През 1955 година е приет в Националната художествена академия (тогава Висш институт за изобразителни изкуства “Николай Павлович”) по параграф “Изключителни дарования”. В академията се изявява като отличен рисувач и живописец. Дипломира се през 1961 година със специалност “Живопис” при професор Ненко Балкански. Член е на Съюза на българските художници от 1967 година. Филип Седефчев е автор на над 300 постери, запазени знаци, гербове. Реализира множество монументални творби в България и чужбина. Дългогодишното му творчество се характеризира със силна индивидуалност и характерен постоянно развиващ се стил. Силно застъпени са теми, свързани с родните традиции, природата и българската идентичност. Сред авторските му знаци е този на Граовския събор “Видовден”, който е изработил от времето, когато събитието се е провеждало на Бърдото. Негово лого е и това на международния фестивал на маскарадните игри в град Перник, на ВиК-Перник и други още около 50 авторски знака. Творецът почина на 12 октомври 2021 година.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...