Близо 10-минутна заря в Брезник закри над 4-часовата програма на фестивала “Сурова” – СНИМКИ+ВИДЕО

Над 4 часа и 40 минути продължи програмата на общинския маскараден фестивал “Сурова Брезник ‘2023”, предаде репортер на Zapadno.com.

Програмата стартира в 14:00 часа и беше открита от кмета на община Брезник Васил Узунов. Сред официалните гости имаше много хора от Перник, присъстваше и един от заместник-кметовете на община Трън. За официалните гости беше предвидена почерпка с граовски баници и други вкусотии, които домакините от Брезник бяха подготвили. Посетителите на фестивала пък разчитаха да заситят глада си с около 10 скари, разположени на различни локации в града. Прочетете още по темата в публикацията: Пред магазина за плодове и зеленчуци на Валя в Брезник има конски суджук, около 10 са скарите за фестивал “Сурова Брезник ‘2023”.

20 сурвакарски групи, сред които и 6 детски, се включиха в тазгодишното издание на фестивала. Единствено сурвакарската група на град Земен не пристигна за участие във фестивала, въпреки че беше сред записаните. Сурвакари от Брезнишко, Пернишко, Радомирско и Ковачевско дефилираха пред хилядите жители и гости на Брезник. Над 130 снимки, които обективът на Zapadno.com засне от представянето на групите, може да разгледате в публикацията: Фестивалът “Сурова Брезник” постави добро начало на 2023 година със стотици сурвакари – СНИМКИ.

Парични награди и грамоти получиха всички участващи групи, а най-малкият участник и най-възрастният участник бяха наградени с по 50 лева. Прочетете още по темата в публикацията: Най-малкият участник на “Сурова Брезник ‘2023” е 3-годишният Ники от групата на село Сопица, а най-възрастният е от сурвакарите на Сирищник.

През целия ден подредената клада на централния градски площад очакваше да бъде запалена. А как беше наредена и кои хора подредиха дърветата, можете да прочетете в публикацията: Как се подготвя кладата, която ще лумне на фестивала “Сурова Брезник ‘2023” – СНИМКИ. Дългоочакваният момент по запалване на кладата се случи около 18:30 часа. След разпалването на огъня в град Брезник се чуха мощни тътени от зрелищна близо 10-минутна заря, изстреляна от покрива на народно читалище “Просвещение-1870”. Танците около огнената клада продължиха и след края на зарята. Около 19 часа пожарникари от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Брезник загасиха пламъците, където вече бяха останали по-малко хора. На един от събралите, който беше приятно почерпен с алкохол, изгасянето на кладата не му се хареса и се опита да влезе в спор с огнеборците. Полицай от Районно управление-Брезник се намеси и спря желанието на подпийналия мъж да се прави проблеми на огнеборците.

Фестивалът “Сурова Брезник ‘2023” беше излъчван директно чрез YouTube канала на Zapadno.com и така читателите на информационния лидер на Брезник и Трън имаха възможност да наблюдават от всяка точка на планената провеждащото се събитие. Запис от фестивала може да видите във видеото по-долу.

Разгледайте няколко снимки от зрелищната заря за закриването на фестивала в Брезник:

Виж също...

Loading...