В музея на Брезник представят нова историческа книга, в която пише и за 5-ти конен полк

На 8 юни (четвъртък) в изложбената зала „V-ти конен полк и брезничани във войните за национално обединение“ на Общинския исторически музей в град Брезник ще бъде представена книгата „Балканската освободителна война на България срещу Турция (1912 – 1913 г.) и VІІ Пехотна Рилска Дивизия” с автор Явор Тодоров, съобщи за Zapadno.com директорът на институцията Емилия Велинова.

“Чрез богат документален и снимков материал събран на повече от 350 страници, авторът проследява бойния път на VІІ Рилска дивизия, в която са включени V-ти конен полк и 26 Пернишки пехотен полк, както и други формирования. Освен авторът наш гост ще бъде и професор доктор Радослав Радославов”, добави директорът на Общинския исторически музей в Брезник Емилия Велинова. Представянето на книгата ще започне в 14 часа.

В същия ден от 15 часа ще бъдат поднесени цветя на паметника на загиналите от 5-ти конен полк, който е издигнат в памет на загиналите българи в Балканската война. Събитието се организира от Община Брезник, Общински исторически музей-Брезник, Регионален исторически музей-Перник и Държавен архив-Перник.

В памет на загиналите войници и офицери от 5-ти конен полк в боевете по време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война в казармения район на полка през 1923 година е изграден паметник. В тези войни падат убити 110 души от полка – 12 подофицери и 98 ефрейтори и войници.

За издигането на паметника е сформиран инициативен комитет, състоящ се от членове на местното офицерско дружество и близки на загинали войници от Брезнишкия край. Инициативният комитет за построяването на паметника, движи всички организационни въпроси по построяването му. Средствата за построяването на паметника са събрани чрез доброволни парични вноски. Комитетът ангажирал за построяването на паметника софийския майстор Заро Балкански. Изграден е от дялан бял камък с формата на срязана пирамида, върху която е поставен орденът за храброст.

На лицевата му страна е изписано “ВЪ ПАМЯТЪ НА ПАДНАЛИТЪ ГЕРОИ ОТЪ 5 К ПОЛКЪ ПРЕЗЪ ВОЙНИТЪ 1912-1918 г.” – и имената на отличени с ордена за храброст. Всяка от другите страни е посветена на отделена битка и на тях също са изписани имена на загинали герои в тези боеве.

С царски Указ и заповед на министъра на войната, е обявен за паметник от национално значение, на който се отдават военни почести. Днес също на паметника се отдават военни почести.

Снимка: Общински исторически музей-Брезник

Виж също...

Loading...