Кметът на родното място на първия заселник на Банище: Това, което го помнят тук, при нас вече се е забравило

Село Синдел, община Аврен, област Варна е родното място на първия заселник на село Банище – Банко. В брезнишкото село все още разказват историята за съдбата на Банко, но в авренското село вече е позабравена. Това каза специално за Zapadno.com кметът на село Синдел Пламен Лазаров при посещение в Брезнишко.

Първият заселник на село Банище е Банко. През 1548 година той е дошъл от село Синдел на сегашното място, на което се намира Банище, след като семейството му било избито от турци. Тогавашният валия го съжалил и му дал турски документ, с който основателят на Банище се заселил в днешното землище на селото. От рода на Банко произлезли родовете на Илча и Неца. Това разказа за Zapadno.com преди време кметският наместник на брезнишките села Банище и Ръждавец Иван Таков.

При почивка на родното Черноморие Николай Боянов от Банище посетил село Синдел и така направил връзката с кмета Пламен Лазаров, който впоследствие посети брезнишкото село на тазгодишния събор. “Преди няколко месеца бат Ники дойде в нашето село и ни разказа тази история. Ние бяхме чували, но нямаше никакви доказателства за това. И свързахме нещата. Радвам се, че тоя пъзел взе да се нарежда, защото това, което тук го знаят и го помнят, при нас вече се е забравило – че те са произлезли от тоя Банко, а той е родом от нашето село Синдел, Провадийско. За съжаление повечето неща се губят във времето, понеже турците изпепеляват цялото село и избиват всички”, сподели кметът на Синдел Пламен Лазаров. Малкото оцелели хора се разселили в други села и след години отново се завръщат в Синдел. Историята за Банко се предава от старите хора в селото. “Докато не дойде бате Николай в Синдел, не сме знаели за Банище. Това е прекрасно място. Чуден райски кът. Аз от много време искам да посетя селото, но разликата в километрите е много голяма. Разбира се искахме да видим хората, защото те може би носят нашата кръв, нашите гени”, каза още Пламен Лазаров. Кметът на Синдел е чувал, че турците взели Банко от леля му. “Така, че 100 % родът си остава в Синдел, продължава и тука”, отбеляза кметът на селото във Варненско.

При краткото си гостуване в Банище Пламен Лазаров е успял да разгледа района. Той е останал впечатлен и от пясъчните пирамиди (ровини) край селото. Още интересни подробности за гостуването на Пламен Лазаров в Банище може да прочетете в публикацията: Побратимяване в Брезнишко: Кметът на селото, от което е първият заселник на Банище, посрещнат по граовски – СНИМКИ.

Село Синдел пък е разположено в равнина. Покрай населеното място протича голяма река. Населението му е около хиляда души и дори в него има средно училище, в което учат ученици от околните села. В миналото хората в Синдел са наброявали около 2 000 души. “Но както навсякъде. Младите избягаха в чужбина, в големите градове, Варна… Както навсякъде. Но там релефът е много красив. Ние сме в една долина и от двете страни имаме планини”, каза кметът на село Синдел.

Николай Боянов от село Банище самоинициативно посетил село Синдел при негова почивка в курортния комплекс „Свети свети Константин и Елена“ край Варна. “Бях на почивка и от тук си бях намислил да отида, да се свържа с господин Лазаров. Отидох на почивка, намерих му телефона, обадих му се. Най-радушно той и читалищното настоятелство ме приеха. Те ми разказаха докъде те знаят историята за Банко и аз след това продължих историята. С голям интерес премина цялата среща. И оттам тръгна всичко”, каза Николай Боянов.

Виж също...

Loading...