Най-високото дърво в Брезник е засадено преди половин век и има двойник в Перник – ВИДЕО+СНИМКИ

Най-високото дърво в град Брезник се намира на улица “Георги Стефанов” и расте в имота на брезничанина Валери Боянов. То е от рода секвоя гигантея (Sequoiadendron giganteum) и диаметърът на ствола му може да достигне до 8 метра. В момента диаметърът е около 1 метър и половина, предаде репортер на Zapadno.com.

Секвоята е посадена от Валери Боянов, когато е бил 12-годишен. “Вуйчо ми, Бог да го прости, беше парков инженер. В Холандия е завършил и оттам ги донесе 5 – 6 секвои. Бяха по една педя. Едни малки, невзрачни дървенца. На мястото, където е секвоята, мама, Бог я прости, беше посадила лук. И лукът беше по-голем от секвоята. Благодарение на поливането на лука, секвоята се прихвана и сега е в този вид – голяма. По мои изчисления е горе-долу на 54 години”, каза Валери Боянов. Той знае и други секвои, които растат само на по-голяма височина, но без да се уголемява стволът.

Досега дървото не е измервано на височина, но е най-високото в града. Откроява се с височината си от близките квартали и съседни планини. Плодът на секвоята е малък, а корените му растат в земята на 1/4 от височината на дървото. Десетки са метрите до върха, който е непоклатим при силни бури и ураганни ветрове. Преди години, когато дървото все още не се развило на тази височина, съседи се опасявали, че то може да се прекърши и падне на улицата и в околен имот. Това така и не се случи, а дори нещо повече – състоянието на дървото е добро. Няма проблемни клони, а цветът му е приятно зелен, примесен с кафеникавия оттенък на ствола. Отличаващото се за дървото е, че при най-проливните дъждове под нея не се пропускат дъждовни капки. Кората му е мека като дунапрен.

Освен, че е внушително за съседите на Валери Боянов, то е и притегателно за преминаващи през Брезник, които го забелязват отдалеч. Секвоята била посетена от журналиста Миролюба Бенатова, която имала намерение да направи репортаж за нея, но той така и не бил излъчен по телевизията.

Големината на ствола създава работа за брезничанина. През няколко години му се налага да бие бетон и мести оградата си, тъй дървото е било засадено точно там преди малко повече от половин век. Въпреки това надеждата на Валери Боянов е поколенията след него да продължават да се радват на растежа на секвоята, превърнала се в неофициален отличителен знак за града. “Навремето, на мястото на този гараж, исках да направя заведение. Исках да го кръстя “Секвоя”. Но така и не направих”, сподели още собственикът на имота с внушителното дърво. Секвоята е дом на стотици птици – гугутки, гълъби, скорци, врабчета и други. “Когато има силна буря и им намирам гнездата как са паднали от бурята. Чак жал ми става”, каза още Валери Боянов.

Интересен факт е, че едно от тези 5 – 6 дръвчета, докарани от Холандия преди десетилетия, е засадено в центъра на град Перник. Мястото му е до Двореца на културата и къща, която понастоящем е заведение, а в миналото е функционирала като клуб на художниците в миньорския град.

В двора на брезничанина със секвоята се развиват и други дървесни и храстови видове като лъжекипарис, високи чемшири, череша, слива, дафинов лист и други. Съветът му към младите е да засаждат дървета и всеки да посади поне по едно дърво в живота си.

Вижте във видеата на Zapadno.com какво още разказа Валери Боянов за секвоята и другите растителни видове в двора му (ако четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Разгледайте снимки на секвоята в центъра на град Перник и върха на най-високото дърво в Брезник (над сградата на училището):

Виж също...

Loading...