Единственото почистено дере извън населените места в Пернишка област се поддържа от мината в Брезник – СНИМКИ

Част от коритото на река Конска на територията на община Брезник се почиства от дървесна и храстовидна растителност. Дейностите по почистване се извършват безвъзмездно от дружеството “Трейс Рисорсиз”, съобщиха за Zapadno.com от Областна администрация-Перник.

На територията на област Перник са набелязани 11 райони по корита на реки, на които има потенциална опасност от наводнение при обилни дъждове или интензивно снеготопене. Ангажиментът за почистването на течението на реките извън населените места е на Областна администрация-Перник. В началото на годината проблемните точки са обследвани от експерти, подадени са искания за финансиране, но до момента средства от държавата не са осигурени. Така се оказва, че в цяла Пернишка област се работи единствено по коритото на река Конска, където фирма безвъзмездно почиства участъка, за който Областната управа е установила, че може да има опасност при евентуално покачване на водата.

Предложението да се погрижи за участъка доброволно и за своя сметка е отправено от мината в Брезник. За целта още през пролетта на настоящата година областната управа и дружеството “Трейс Рисорсиз” са сключили договор. Работата на терен е стартирала през месец юли и се очаква да приключи до декември. Дейностите по премахване на храсти, клони и дървета в коритото на реката са съгласувани с Басейнова дирекция “Западнобеломорски район”.

Почистването обхваща участък с дължина 1 000 метра, който започва от моста покрай разсадник “Старият яз” и продължава в посока към летището край Брезник. “По-бавно се случват нещата, тъй като фирмата изчаква земеделските производители да си приберат реколтата, за да не им нарушат дейността. Работи се основно по левия бряг на реката, в долната част на моста”, каза Диана Кирилова от Областна администрация-Перник.

Река Конска е дълга 36 километра и извира от Завалска планина. Преминава през общините Брезник и Перник. Конска се влива в река Струма при град Батановци.

“Трейс Рисорсиз” е дъщерно дружество на компанията “Асарел-Инвестмънт”, което развива инвестиционен проект на територията на община Брезник.

Разгледайте снимки от почистването на река Конска в Брезнишко:

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и “Трейс Рисорсиз”

Виж също...

Loading...