Областният съвет на БЧК-Перник със съвети при застудяване, които могат да помогнат при ситуации през зимния период

Областният съвет на БЧК-Перник има готовност да съдейства на нуждаещите се по време на студените дни през зимния период, предаде репортер на Zapadno.com.

Разработени са съвети при застудяване, които ще се използват по време на обучението на кандидат-водачите на моторни превозни средства. “Сега ще имаме обучение на работното място. И на това обучение освен по първа помощ ще се говори и за това какво трябва да правят през зимния сезон като пътуващи, или като водачи на моторни превозни средства. Младежите също са ангажирани в една програма по първа помощ “Хелфи”. И на тях ще им дадем съветите”, каза директорът на Областния съвет на БЧК-Перник Наталия Минева.

Съвети при застудяване

Характерните за зимните месеци застудявания, снежни виелици и заледявания са често явление за нашата страна.

 • Необходимо е да се следи метеорологичния бюлетин, предаван по радиото и телевизията. Отложете пътуването, ако не е наложително, част от пътищата ще се окажат затворени поради навявания.
 • Ако непременно трябва да тръгнете, за предпочитане е да пътувате с влак. Облечете топли дрехи, изберете подходящи обувки и ръкавици, сложете вода и няколко сандвича в чантата си.
 • Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, той трябва да има радиоапарат. По възможност, носете мобилен телефон. Проверете дали имате достатъчно гориво, вериги, въже, лопатка, фенерче и брадвичка. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги.
 • Изберете първокласните пътища, макар и да пътувате повече километри, те се разчистват от навяванията с предимство. Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета.
 • Спазвайте временната маркировка, поставена от контролните органи и пътните служби.
 • Ако по пътя се натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и съобщете на органите на КАТ, Пътните служби или на Гражданска защита.
 • В случай, че сте затънали в навявания от сняг, избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност от отравяне, гасете го периодически. Завържете дреха с ярък цвят на антената, за да бъдете забелязани.
 • Окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг -тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата. При измръзване от I-ва, II-ра, III-та и IV-та степен се налага транспортиране на пострадалите до болнично заведение.
 • Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места и крайпътни мотели. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването като спрете в най-близкото населено място.
 • Когато трябва да се придвижите пеша, екипирайте се с подходящи обувки и топли дрехи и ръкавици. Носете мобилен телефон, транзистор и фенерче. Избягвайте да се движите поединично, вървете далеч от сгради, електропроводи, стълбове и дървета, вземете мерки против измръзване на крайниците.
 • Носете лекарства и термос с чай или други топли и подсладени напитки.
 • В населените места се обърнете към административните власти, Гражданска защита, МВР или Пътните служби. Следете по радиото указанията на Гражданска защита.

ВНИМАВАЙТЕ ЗА ОПАСНОСТТА ОТ ИЗМРЪЗВАНЕ!

Откритите части на тялото могат да измръзнат не само при много ниски температури, но и при комбинация на студ, влага и силен вятър. Затова:

 • Осигурете сухи дрехи, шапки и ръкавици.
 • При умора не спирайте напълно, намалете темпото, но не лягайте и не сядайте на снега – такава почивката на снега крие опасност от “бялата смърт” вследствие на общо преохлаждане на организма. При възможност поемайте повече топли течности и калорична храна.
 • При загуба на чувствителност на различни части на тялото, разтривайте внимателно до възстановяване на чувствителността и то само със суха дреха.
 • При поява на мехури по измръзналите части на тялото, направете стерилна превръзка, добре изолирана от студа и организирайте максимално бързо евакуация на пострадалия до болница.

Организирайте транспорт на пострадалите до болнично заведение.

Виж също...

Loading...