Спомен за сурвакарската група на Непразненци, която тази година няма да оглася площада в селото и на фестивала в Брезник – СНИМКИ

Сурвакарската традиция в Брезнишко претърпява промени с всяка изминала година. Едни групи се въстановяват, след като са били забравени, а други остават в спомените и архивите със своите костюми, личности и участия по местни сурвакарски празници и фестивали. Тази година сурвакарската група на село Непразненци няма да огласи малкото населено място, нито ще гостува в съседното село Бегуновци или ще участва в общинския фестивал “Сурова Брезник ‘2024”, предаде репортер на Zapadno.com.

“Всяко нещо, което има начало, има и край”. Този цитат е в сила за сурвакарската група на Непразненци. Групата беше съставена от десетки членове, а техен водач бе Людмил Петров, който 30 години водеше сурвакарите на Непразненци. До по-миналата година сурвакарската група ревностно пазеше традицията на “Сурова”. Причината тази година групата да не нахлузи ликовете и облече костюмите е, че няма хора, които да го направят. По една или друга причина членовете на групата са се оттеглили от традицията.

През 2017 година БНТ направи филм за деца със специални образователни потребности, които се премениха на сурвакари от групата на село Непразненци и участваха във фестивала в град Брезник.

Колоритното участие на групата на Непразненци на местните сурвакарски празници в Брезнишко и на фестивала в град Брезник е запечатано в архивни снимки на Zapadno.com, които може да разгледате след текста.

Виж също...

Loading...