Сурвакарската група на Ръждавец пресъздава традицията с над 100-годишни костюми – ВИДЕО

Сурвакарската група на брезнишкото село Ръждавец предава традицията със запазени от миналото костюми и маски, предаде репортер на Zapadno.com.

През 2018 година сурвакарската традиция в селото е възстановена след като е била прекъсната. Групата наброява около 25 участници и сред персонажите са и младоженци, но участниците са предимно сурвакари. Деца също се преобличат като сурвакари и по тръпката в очите им личи, че нямат търпение да задрънкат със звънците.

Костюмите са изработени от животински кожи, а на маските присъстват рога. Облеклото на групата е свързано с препитанието на местните в миналото, тъй като в Ръждавец е било развито скотовъдството. В групата някои участници се преобличат с над 100-годишни костюми, съхранени с внимание, грижа и мисъл за запазване на традицията. Това поясни за Zapadno.com председателят на местното народно читалище “Ръждавец-2023” Николета Григорова.

Вижте в краткия филм на Zapadno.com с какво се отличава сурвакарската група на село Ръждавец (ако четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Виж също...

Loading...