От шега трънската библиотека започна да получава много книги, за по-малко от месец са дарени над 300 издания

Библиотеката към народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” в град Трън е сред тези учреждения, които попълват фонда си и с много дарения. Тази година февруари се оказва месецът на даренията, сподели за Zapadno.com библиотекарят Цветана Маркова.

От петия ден на месеца до средата на февруари 20 дарители са дарили общо 304 книги от своите лични колекции. Това не е обичайно, тъй като обикновено библиотеката получава по-малко дарени книги на месец. Всичко започнало на шега във Фейсбук групата “Какво четеш…”, където библиотекарят Цветана Маркова писала, че работи в библиотеката на Трън, а градът е малък и хората не могат да си позволят закупуването на книги. “Аз съм библиотекар в град Трън и с радост ще приема дарения,ако решите да се разделите с някои заглавия и да освободите място за нови”, писала Цветана Маркова в групата.

Публикацията и събрала над 160 споделяния в социалната мрежа и е харесана от близо 2 хиляди потребители. “Аз съм написах къде на майтап, къде насериозно, че ако се чудят къде да си съхраняват книгите, които вече са прочетени, да ми ги дарят. И от това хората започнаха да ми пишат и изпращат”, каза за Zapadno.com Цветана Маркова. Дарените книги достигат до фонда на трънската библиотека по частни куриерски фирми или чрез “Български пощи”.

Фондът на библиотеката към трънското читалище, носещо името на голямата народна и оперна певица Гюрга Пинджурова, наброява над 25 хиляди тома литература.

Снимка: библиотека към народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” – архив

Виж също...

Loading...