Деца от детска градина “Брезица” обградиха горски педагози на интерактивни игри и залесяване за “Седмицата на гората”

Интерактивни игри и залесяване за деца в детска градина “Брезица” в град Брезник бяха организирани в навечерието на “Седмицата на гората”, предаде репортер на Zapadno.com.

В края на миналата работна седмица горски педагози и служители на “Държавно горско стопанство-Брезник” гостуваха в двора на детската градина, където десетки малчугани ги бяха посрещнали заедно със своите учителки. Чрез няколко интерактивни игри децата научиха повече за гората и нейните обитатели.

От края на 90-те години на миналия век в първата седмица на месец април се провежда “Седмицата на гората”. “Това е съпътствано с традиционни залесявания. През последните години, териториално поделение “Държавно горско стопанство-Брезник” и включително Югозападно държавно предприятие има политика да работи с подрастващото поколение. Имаме обучени горски педагози, които са ходили на международни обучения в Латвия и Германия”, каза директорът на “Държавно горско стопанство-Брезник” е инженер Юлий Сираков.

Горските педагози са хората, които са ангажирани със запознаването на обществото за извършваната от лесовъдите дейност. “Обществото не е запознато конкретно, защото нашата специалност е много тясно профилирана и доста често задават въпроси. И е нормално, след като не са запознати. Това е ролята на горския педагог – да обясни на най-малките, подрастващото поколение до най-възрастните какво работим. На децата на Брезник искаме да покажем любовта на горските педагози към природата. Отделно ги запознаваме с най-елементарните първи понятия, защото това са много малки дечица. Това е едно обогатяване за тях и възпитание на любов към природата”, каза началникът на отдел “Възобновяване на горите” в Югозападно държавно предприятие и горски педагог инженер Вера Станишева. Заниманията за децата бяха водени и от инженер Даниела Белемезова от Югозападно държавно предприятие.

В двора на детската градина бяха засадени туи. По случай “Седмицата на гората” и преди ваканцията на учениците мероприятие с горски служители се проведе и в двора на средно училище “Васил Левски”, където бяха засадени фиданки от дървесните видове липа и бреза.

През тази седмица е предвидено почистване и подрязване на дървета и храсти в двора на административната сграда на териториално поделение „Държавно горско стопанство-Брезник“ и около сградата на ловна хижа „Старият яз“ от служители на стопанството.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...