Сърна от стадо в района на няколко брезнишки села позира за Zapadno.com – ВИДЕО
Районът около няколко брезнишки села е осеян със сърни, но и бракониери, предаде репортер на Zapadno.com.
Рано в съботното утро обективът на сайта засне сърна във въпросния район, която беше част от стадо сърни. Дивото животно се оказа по-бавно от останалите, които побързаха да се скрият в храстите или пък умишлено се забави, за да позира за Zapadno.com.
Местни хора потвърдиха, че около селата им живеят много сърни, но има и немалко бракониери. Това е и причината в тази публикация разположението на заснетата сърна да не бъде описано с цел безопасност на дивите животни от бракониерски набези.
Гледката не е необичайна за местните хора, но когато е съчетана с пробудилата се пролет, е хубаво да се сподели. Преди 2 месеца сайтът засне няколко сърни на паша, покрай второкласен път 63 в отсечката Брезник – Неделково.
Сърната е разпространена в по-голямата част на Европа. Липсва в Ирландия, Исландия и Северна Скандинавия, както и в най-южните части на Средиземноморските държави. В България тя се среща от морското равнище до горната граница на гората както в планините, така и в равнините. Най-многобройна са сърните в Стара планина, Средна гора и Родопите, както и в Лудогорието и Добруджа. Понякога се заселва и в обработваеми площи. През деня сърната обикновено се крие из гъсталаците, а привечер излиза да пасе. Любими нейни места за паша са сочните ливади, сечища и просеки, както и още неизкласилите житни ниви. Тя се храни с треви, млади леторасли и пъпките на много дървета и храсти, яде охотно също дъбови и букови жълъди, конски кестени и някои други плодове, пише Янчо Найденов в „Ловен туризъм в България„.
Вижте във видеото на Zapadno.com препускащата в района на няколко брезнишки села сърна:











