Как инвестиция от близо 4 милиона лева промени качеството на живот в Трън?

Скъсана и разрушена настилка, изкъртени предпазни огради, счупени плочки и паднала фасада, необезопасено електрическо табло, мръсни и счупени седалки, отпадъци, препълнени кофи за смет, боклуци и мръсотия. Това е днешното състояние на проект „Повишаване качеството на живот на населението на община Трън чрез инвестиции в центровете за спорт“.

Само преди няколко години Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони е финансирал проекта на Община Трън на стойност над 3,8 милиона лева (3 215 157,51 лева без ДДС). На 27 ноември 2012 година е подписан договорът за отпускане на финансовите средства от европейските и българските данъкоплатци. В преследване на целта за повишаване качеството на живот в граничния общински център е направена реконструкция на футболното игрище и е изграден многофункционален спортен комплекс, предназначен за всички възрастови групи и хора в неравностойно положение. Именно този комплекс днес е в стряскащо състояние.

Милионите вече са похарчени, остават само въпросите. Рационално ли са използвани тези средства? По предназначение ли се използва този комплекс? Кой и как го използва? Грижи ли се някой за общинската собственост? Може ли да се повиши качеството на живот, ако местните хора не оценяват и не пазят построеното? Заслужават ли трънчани европроекти и помощи от Европа?

Изграждането на тенис корта под спортния комплекс също е трябвало да бъде финансирано със средствата по този европроект, но в хода на изпълнението му е отпаднал. За любителите на аристократичния спорт, Община Трън е инвестирала допълнителни средства от собствения си бюджет. При обявяването на обществената поръчка за избор на изпълнител на строителните дейности, прогнозната стойност за проекта е била 150 000 лева.

Кортът беше открит с празнична церемония на 18 август миналата година. Тогава общинската управа съобщи, че няколко камери охраняват комплекса, включително и тенис корта. Тогава предстоеше да бъдат монтирани още 2 охранителни камери за обхващане на още по-голям периметър. За съжаление днес състоянието на корта не изглежда никак добро, също като общото състояние на останалата част от спортния комплекс.

Проектът за корта е дело на архитект Николай Хаджимарински. През 2017 година пред репортер на Zapadno.com той съобщи, че проектът на спортния комплекс е първият на фирмата му. Информационният център на Ждрелото на река Ерма също е дело на фирмата на архитект Хаджимарински, но само на проектантско ниво. Той се дистанцира от всички строители-изпълнители и сподели, че нивото на строителство е доста ниско като качество.

По същата европейска програма за инвестиции в селските райони са финансиран още няколко проекта в община Трън. Сред тях е реконструкцията на централната градска част в град Трън и проект за насърчаване на туристическите дейности в общината.

Виж също...

Loading...