Депутати си направиха снимка за спомен в Брезник, обикалят района, но дали не захващат проблеми избирателно?

„Заедно с колегата ми от Продължаваме Промяната – Перник Юлия Иванова се срещнахме с кмета на Община Брезник Васил Узунов и кметските наместници Ана Гигова с. Кошарево, Бойка Петрова с. Непразненци и Иван Пергелов с. Бегуновци по повод зачестилите аварии на водоснабдителната система в трите села.“, съобщава във Фейсбук депутатът от „Демократична България“ Зорница Стратиева. Срещата се е провела на 18 януари 2022 година и е във връзка с темата, за която Zapadno.com своевременно ви запозна: Грозни думи опорочиха подписката за водата на Кошарево, местната власт засега ще предприеме дебат по водния проблем.

Да припомним какво направиха активните хора от Кошарево във връзка с проблема им с водоснабдяването. Говориха със съмишленици от селата. Посетиха Общината в Брезник. От там ги препратиха към ВиК-Перник. Опитаха да се видят с водното дружество, но се стигна до отворено писмо до всички общински, областни и държавни институции. След писмото получиха отговор, че трябват действия от Общината и ВиК. От там отговориха, че е нужно да се говори по проблема, но само ако или когато има пари, може да се направи нещо. Парите за общините, програмите за финансиране на инфраструктура в селата или друго решение на проблемите са в ръцете на изпълнителната и законодателната власт. Тоест, на министрите и депутатите.

Би трябвало нашите депутати да са запознати с това. Но вместо да започнат да разплитат проблемите от Народното събрание и Министерски съвет, депутатите Стратиева и Иванова продължиха да се държат като граждански активисти, каквито са били дълги години преди да станат депутати. Започнаха нещо, което повече прилича на обиколка сред избиратели, отколкото на разрешаване на проблема. Снимат се с хората, снимат се пред Общината, обещават нови срещи и нови разговори.

Погледнете няколко реда по-горе какво направиха хората от Кошарево и вижте какво правят депутатките. Откривате ли разлики и това ли очаквате от тях? Депутатите са се срещнали с хора от селата. Посетили са Общината в Брезник. От там са ги препратили към ВиК-Перник… Да предположим ли как ще продължат стъпките на гражданските активистки със статут на депутати? Предстои да видим ще продължим ли да срещаме във Фейсбук публичното споделяне на напредъка, когато се стигне до известната за всички стъпка: Парите за общините, програмите за финансиране на инфраструктура в селата или друго решение на проблемите са в ръцете на изпълнителната и законодателната власт. Тоест, на министрите и депутатите.

Като им пожелаваме успех – защото този успех ще означава да има вода за хората – предлагаме вместо да търсят публичност, да потърсят реални решения. Пословичен е проблемът с водоснабдяването на трънските села. Систематични са проблемите на някои по-малки брезнишки села. За да не остане тяхната фейсбук активност само като снимка за спомен пред Общината, вместо за три села, ще е добре да проличи грижа за всички проблеми в общините Брезник и Трън. Ще им припомним само две публикации на Zapadno.com, за да добият по-добра представа за района, който представляват: ВиК-Перник за Трън: Не дали, а кога ще спре водоподаването в селата и Община Брезник е най-засегнатата от проблеми с водата при засушаване във високите части на села.

Снимка: Зорница за Перник

Виж също...

Loading...