Половината от селата в Трънско очакват водоснабдителни услуги, за които не плащат

23 села в община Трън не разчитат на ВиК-Перник чрез подразделението на дружеството в Трън за доставяне на вода и отстраняване на аварии по водопровода, предаде репортер на Zapadno.com.

Община Трън няма задължение да поддържа водопроводните мрежи в тези села, но няма как да остави хората без вода. Това каза кметът на община Трън Цветислава Цветкова на въпрос на Zapadno.com. “Принципно ние нямаме задължения. Те не плащат никъде вода. 23 са на територията на община Трън. Съдействаме им колкото можем. И без бюджет вече втора година. Ето, юни месец сме и бюджет още нямаме. Така че доколкото можем помагаме. Но нямаме големия ресурс, за да свършим работа”, каза Цветислава Цветкова.

Повод за отваряне на темата беше сигнал от Евдокия Димитрова от село Неделково. По нейни думи в трънското село има проблем с водата, който няма кой да разреши. Населеното място е сред тези села в Трънско, които не се обслужват от ВиК-Перник. “Няма поддръжка, не се предприемат действия и тя да се поеме от ВИК Перник срещу поставяне на водомери и съответно заплащане”, сподели Евдокия Димитрова. Миналото лято водата в селото е била спирана и пускана от резервоара, когато е имало необходимост, отбеляза още читателката.

Кметският наместник на Неделково Гергана Гигова разясни, че резервоарът се пълни с вода от дъждове. Съоръжението се изпразва по-бързо през летните месеци, а причината е поливането на градини с питейната вода. Ежемесечно от Регионална здравна инспекция-Перник изследват водата за нейните качества. Пробите показват, че водата е годна за питейни цели. Въпреки това и забележките от кметския наместник, хора в Неделково продължават да използват водата за поливане.

Проблемите с водата в трънските села, които не се обслужват от ВиК-специалисти се изострят с всяка изминала година. Прочетете още по темата в публикацията: ВиК-Перник за Трън: Не дали, а кога ще спре водоподаването в селата. Кметът на Трън отбеляза, че в Общината нямат необходимите специалисти, за да се изкаже компетентно по темата за Неделково.

Процедурата едно населено място да започне да се обслужва от ВиК-Перник е дълга. Включването на мрежата на село Неделково не е на дневен ред пред водопреносното дружество. Това поясни за Zapadno.com управителят на ВиК-Перник инженер Борислав Иванов. “Давам пример. Ако водата е изключително мръсна, с недобри качества и съръжението, което е предвидено не я пречиства достатъчно добре, ние не можем да продаваме на хората вода с непитейни качества. И отказваме да приемем такава мрежа, докато не се изгради даденото съоръжение. Или пък мрежата е стара и тече отвсякъде. Ние няма да приемеме някоя лейка, с която после само да имаме главоболия с нея, а да имаме трима абонати”, каза инженер Иванов.

Виж също...

Loading...